Általános

Az elégedett élet titka

Találja meg célértékeit!

Család és karrier – a társadalom által talán legfontosabbnak ítélt értékek ezek. Hogy az Ön életét melyik vezérli – egyik vagy másik, esetleg mindkettő –, azt Ön dönti el. A lényeg, hogy boldog legyen.

Az egyik barátnőnk vérbeli szingli: számára a karrier a legfontosabb, a magánélet fogalmát szinte csak hírből ismeri. A másik viszont igazi családanya: a gyermekeiért bármire képes, rendben tartja a háztartást, kényelmessé teszi szerettei számára az életet. Mindketten boldogok, és azt mondják, jobb életet el sem tudnak képzelni. Mi pedig törhetjük a fejünket: vajon melyikük értékrendje a helyes, a követendő? Mi a fontosabb: a család vagy a karrier? Netalán mindkettő? A fenti kérdésre mindenkinek saját magának kell megadnia a választ. A döntés nem könnyű, hiszen rengeteg véleményt hallunk, látunk, olvasunk. Egyfelől tanúi lehetünk a modern értékek térnyerésének: sokan ragasztják a ,,maradi” címkét azokra, akik a hagyományos értékeket követve élnek. Másfelől a szociológusok felmérései szerint a mai magyar társadalomban még mindig több a család orientált ember. A boldog és kiegyensúlyozott életnek nincs receptje. Önnek kell eldöntenie, mely célértékeket tartja fontosnak, s ennek megfelelően kell berendeznie a mindennapjait. Az emberek tetteinek általános mozgatórugói a következők: család, biztonság, siker, presztízs, szabadság. Ha átgondolja, az Ön számára mi a legfontosabb, könnyebb lesz úgy alakítania az életét, hogy boldog legyen. Alábbiakban három nőt mutatunk be, akik ugyan más-más felfogás szerint élnek, de egyvalamiben mégis egyformák: elégedettek a sorsukkal.

Elsődleges a karrier

Egyre növekszik azoknak a nőknek a száma, akiknek a karrierjük mindennél fontosabb. Ilyen P. Katalin titkárságvezető is.

Katalin jelenleg egy nagy ügyvédi kamara titkárságvezetője, és két asszisztens segíti a munkáját. Bár a munkaköréből fakadóan sokszor kell túlóráznia, ez őt egyáltalán nem zavarja. Élvezi, amit csinál: ,,Szerintem az a legnagyobb ajándék egy ember számára, ha szereti a munkáját. Így az sem jelent problémát számomra, ha tovább kell bent maradnom az irodában.” A 29 éves nőben mindig óriási volt a bizonyítási vágy. Amikor nem sikerült a felvételije a jogi egyetemre, beiratkozott egy titkárnői tanfolyamra. Eleinte nem gondolta volna, hogy kielégíti ez a munka, de meglepődve tapasztalta, hogy örömet okoz neki. ,,A munkám soha nem unalmas. Sokféleképpen kibontakoztathatom a képességeimet: szükség van az eszemre, a kreativitásomra, és rengeteg emberrel kommunikálok nap mint nap.” Katalin minden lehetőséget kihasznál, hogy szélesítse ismereteit, és lépésről lépésre haladhasson felfelé a ranglétrán. Bár a továbbképzések miatt még kevesebb szabadideje van, úgy gondolja, valamit valamiért. ,,Szerencsére olyan barátaim vannak, akik akkor is mellettem állnak, ha hetekig nem jelentkezem.” A feszített munkatempót sikerült összeegyeztetnie a magánéletével: boldog párkapcsolatban él. ,,Hamarosan összeházasodunk, és gyereket is szeretnénk. Épp itt az ideje. Igyekszem majd minél többet együtt lenni a családommal, de nem szeretném feladni az állásomat. Tudom, hogy nem lennék boldog, ha 'csak' gyereket nevelnék.”

Elsődleges: a munka és a család

A legtöbb nő számára a családja ugyanolyan fontos, mint a munkája. Zs. Emese kétgyermekes számítástechnika-tanár is közéjük tartozik.

Emese szerencsésnek tartja magát, hiszen a munkabeosztása megengedi, hogy sok időt töltsön a családjával is. Amikor annak idején megszerezte az informatikusi diplomáját, egy nagyvállalatnál helyezkedett el. ,,Szerettem a munkámat, de amikor tovább kellett bent maradnom, mintha a fogamat húzták volna.” Első gyermekének születése teljesen megváltoztatta az életét. Az addig fontosnak látszó dolgok jelentőségüket vesztették, csak a kicsi számított. Aztán jött a második csemete is. Egy idő után azonban hiányzott neki a kihívás. Az meg sem fordult a fejében, hogy visszamenjen a munkahelyére, de tudta, hogy valamivel el kell foglalnia magát. Elvállalt egy számítástechnikai tanári állást a közelükben lévő gimnáziumban, és rádöbbent, neki mindig is ezt kellett volna csinálnia. ,,Rengeteg pozitív visszajelzést kapok a diákjaimtól. Nem tudok nagyobb elismerést elképzelni, mint amikor a gyerekek óra után odajönnek hozzám, hogy erről vagy arról még többet szeretnének tudni.” A családjának sem kell nélkülöznie őt, hiszen a tanítás délután 2-kor befejeződik. Igaz, nemrég elindított egy számítógépes tanfolyamot, de ez csak heti két alkalmat jelent. ,,Újra kitágult számomra a világ azáltal, hogy mindkét területen kiélhetem magam. Büszke vagyok a munkámra és a gyerekeimre is.”

Elsődleges a család

Sok nőnek még mindig az anyaság és a család a legszebb hivatás. K. Rita is így gondolja, aki PR-os állását adta fel a családjáért.

Rita életének átrendezésében egy szerencsétlenség volt a kiváltó ok. Autóbalesetet szenvedett, amely miatt egy hónapig ágyhoz kötötten élt. Eleinte nagyon rosszul érezte magát, hiszen megszokta a pörgést. Szinte zavarta, hogy nem csörög állandóan a telefonja. Amikor már felkelhetett, rengeteget játszott a kisfiával, akit addig bébiszitterre bízott. ,,Nyugodt és kiegyensúlyozott lettem. Rájöttem, hogy tévúton jártam. Ha visszagondolok az életem ezt megelőző szakaszára – én csak úgy hívom: az előző életemre –, fel nem foghatom, miért akartam mindenkinek megfelelni. Most tudatosabban, egészségesebben élek, és csak olyan dolgokkal foglalkozom, amelyek örömet okoznak nekem.” A családot eleinte rosszul érintette Rita magas fizetésének kiesése, de hamar hozzászoktak az új helyzethez. Megváltozott az otthoni légkör is: kevesebb volt a veszekedés, és több az örömteli együttlét. ,,Tudom, hogy jól választottam. Ádám, a kisfiam sokkal vidámabb, nyugodtabb lett.” Amikor a fia már óvodába járt, Rita jelentkezett egy masszőrtanfolyamra, amit sikeresen el is végzett. Kialakított egy kis szalont a házukban, ott fogadja a pácienseit. ,,Nem szeretnék felkapott, divatos masszőr lenni. Már nem vonz a siker. Mindenem megvan, amire csak vágyhat egy ember: szerető férj és gyerek, nyugodt családi körülmények. Sokkal boldogabb vagyok így: én határozom meg az életemet. Számomra mindennél többet jelent, amikor látom a szeretteim arcán a mosolyt.”

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi