Általános

Civil szervezetek 1% támogatása

A személyi jövedelemadónk egy százalékáért valóságos verseny dúl a civil szervezetek és az egyház között. Semmiképpen sem pejoratív értelemben használjuk a „verseny dúl” kifejezést, hiszen egy világbajnokságon is versengenek egymással a résztvevők, mégsem gondolja senki, hogy ezzel megsértenének valamilyen morális elvet. Ezek a szervezetek inkább tisztában vannak azzal, hogy az állam nem tud annyi pénzt biztosítani bizonyos tevékenységekre, amennyit kellene.

Szándékosan nem arról beszélünk, hogy nem tud annyit pénzt adni a szervezeteknek, amennyit azok akarnak, hiszen az államnak nem feladata mindenféle civil kedvezményesek ellenőrzése, majd a megbízható civil szervezetek támogatása. Erre nincs apparátus, ezért a szervezetek közül a legtöbbnek az állam helyett más támogatókhoz kell fordulnia.

A civil szervezetekhez az egy százalékok adóból befolyó bevételek még akkor is jelentősnek mondható, ha tudjuk, hogy az évente szétosztott 1 százalékok nagyon sok helyre csatornázódnak. Az a 7,2 milliárd forint, amelyet 2012-ben adományoztunk, 31000 szervezet bankszámláját gyarapította. Ez 232 000 forintot jelent szervezetenként, ami önmagában talán nem egy jelentős szám, de tudnunk kell, hogy a 232 000 forint nagyon csalóka átlag, hiszen vannak civil szervezetek, amelyek pár ezer forintot kapnak, mások pedig százmilliót (vagy több száz milliót – a rákbeteg gyermekek gyógyítását segítő két alapítvány a legnagyobb kedvezményezett, kb. 600 millió forint összesített bevétellel).

Sajnos ugyanakkor látnunk kell, hogy az egy adóbevallásra jutó felajánlások összege nem nő. Ha a nyilatkozatok számával elosztjuk a felajánlott összeget, a következőt kapjuk 2012-re:

Összes nyilatkozó: 1 870 731
Összes felajánlás civileknek: 7 225 632 525 forint
Egy nyilatkozóra jut 3862 forint.

2009-ben még több mint hatezer forint jutott egy felajánlóra, 2011-ben már csak 5500. Az akkor csökkenni kezdő tendencia 2012-ben valósággal a szakadék mélyére zuhant, hiszen néhány száz forint híján már csak fele a 3 ével azelőtti összegnek.

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 5 vendég és 0 tag böngészi