Általános

Egyszer volt, hol nem volt: egyszervolt.hu!


Mára a kicsik világából a könyvet kiszorította a televízió, holnapra a televíziót szoríthatja ki a számítógép. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen behatásokkal találkoznak "a hálón", hiszen ezekből az élményekből szűrik le tapasztalataikat.

Legújabb csábítás az internet, mely már most is hatalmas közkedveltségnek örvend. Az új médium legalább annyi előnyt (hasznot) jelenthet, mint amennyire káros is lehet. A pozitív értékeit megerősítve kínálunk mi egy oktatási segédanyagot, egy alternatív megoldást. Koncepciónk lényege összefoglalható egy olyan multimédiás rendszer kidolgozásában és megvalósításában, amely
– már 3-4 éves kortól használható,
– az alapműveltséghez tartozó ismereteket, értékeket közvetít,
– szorosan kapcsolható a kerettantervek általános fejlesztési követelményeihez több tantárgy esetében is (pl.: matematika, irodalom, etika, ének-zene, természetismeret, környezetvédelem, stb.)
– segíti az informatikai eszközök felhasználói kultúrájának terjesztését,
– segíti a szabadidős foglalkozások színesítését (pl.: otthon, napköziben, iskolaotthonban, egyénileg foglalkozás esetén is),
– segíti a tanórai differenciálás, a tantárgyi integráció megvalósítását,
– és mindenekelőtt segíti a gondolkodás fejlesztését, új ismeretek birtoklásának és a megszerzett tudás változatos alkalmazásának lehetőségét kínálja.


Az project neve „Egyszer volt...”, mely már nevében is kifejezi törekvésünket.
A portál–site neve is ez: www.egyszervolt.hu, amely négy alapvető pillérre épül: oktató–játék, mesék, dalok és versek, illetve ezeket egészíti ki, teszi teljessé a szintén, kifejezetten a kicsiknek készült ajánló rész.


1. Oktató–játékok:
– Oktató játékok kisgyerekeknek internetre alkalmazva.
– A Zoom! Seholsincs Kastély internetes kivonata, a korábbi CD-ROM kiadás alapján.
– A Zoom! sorozat következő tagja: A Föld (fejlesztés alatt), mely hasonlóan a Seholsincs Kastélyhoz 6-10 évesek számára készül. A gyerekek „mesekeretbe ágyazva” általános ismeretanyagot kapnának a földrészekről, az országokról, az ott élő emberekről, a helyi állat- és növényvilágról, kifejezetten a környezetvédelem tükrén keresztül.


2. Dalok:
Válogatás Gryllus Vilmos gyermekdalaiból, Kutas Gyula illusztrációival. A neves és közismert zenész és szövegíró dalai egyaránt népszerűek a gyermekek és felnőttek körében. (Dalok I.– II. óvodásoknak és kisiskolásoknak, Csigaházak).


3. Mesék:
Ez az oldal két részből áll: népmesékből és mai mesékből.
Népmesék: a magyar népmesék gazdag tárházából készült válogatás. Az induló csomagban Móra Ferenc meséit Szabó Gyula színművész előadásában hallgathatjuk (és nézhetjük) meg. Kortárs mesék (fejlesztés alatt): A XX. századi magyar mese- és versirodalom világszínvonalú.
Hosszabb távú célunk többek között Csukás István, Lázár Ervin, Marék Veronika, Békés Pál, Szepes Mária alkotásait az internet segítségével közkinccsé tenni. Elsőnek feldolgozzuk Lázár Ervin egyes meséit, Terray Magdolna illusztrációival.
A vidám történetek neves magyar színészek előadásaiban hallhatók majd.


4. Versek:
Mondókák, illetve magyar költők Fecske Csaba, Weöres Sándor, Zelk Zoltán, Kis Dénes, Csanádi Imre gyermekverseiből készítünk válogatást.
A verseket gyerekek előadásaiban hallhatjuk, a gyerekek saját ill. Terray Magdolna illusztrációival.


A portál-ite a fentieken kívül három szolgáltatást is tartalmaz:


Levelezés:
Kapcsolattartásra, illetve kommunikációra ad lehetőséget a site látogatóval, illetve a látogatók között, melyre nagy hangsúlyt fektetünk. Az így beérkezett információ figyelembevételével akár naponta alakíthatjuk az anyagot a gyerekek véleménye szerint.

Ennek az oldalnak a segítségével módot adunk pl. közös interaktív meseírásra, melynek alaptörténetét minden esetben mi adjuk, majd ezt a mesét kell a gyerekeknek folytatniuk. A legjobb meseírókat időről időre díjazzuk.

Szintén lehetőség nyílik rajzversenyre, vagy a site-on hallható mesék, versek, mondókák illusztrációinak versenyére, melynek legjobbjait értékelnénk.

Ajánló:
CD-ROM lista: az egyszervolt.hu site-on futó anyagokhoz hasonlóan, gyermekeknek szóló, nívós, magyar és külföldi CD-ROM-okat mutatunk be.
Weblista: internetes figyelőszolgálatunk az egyszervolt.hu site-hoz illeszkedő eszmeiségű és színvonalú portál-site-okat és web oldalakat ajánlja az érdeklődőknek.
Kulturális gyermekprogramok országszerte: az oldal böngészői hétről–hétre válogatott ajánlatot kaphatnak a legújabb családi programokból (gyermekszínházak, bábszínházak, művelődési házak programajánlata, koncertek, táncházak gyerekeknek, gyermekrendezvények, gyermekműsorok az országban).

Műhely:
A portál-site ezen része két fontosabb pillérre épülne:
1. – hasznos ötletek az "otthoni műhelyek" működéséhez. Kézügyességet fejlesztő játékok (rajz, gyurma, origami, festés, házinyomda, gesztenye-szobrászat, stb.) hasznos időtöltést kínálnak a televízió ellensúlyozásaként. Hónaponként, mindig az adott évszaknak megfelelően új és új ötletekkel szolgálnánk a hozzánk látogató gyerekeknek.
2. – betekintés a meséket készítő bábos-, rajzfilmes-, színiműhelyek életébe. A kulisszák mögül figyelhetjük a mesterek munkáját (Foky Ottó, Kemény Henrik, László Marcell, Németh Ilona, Varga Csaba, Fodor Tamás, Rudolf Péter, Földessy Margit). A gyerekek részesei lehetnek a filmek elkészítésének, betekintést nyerhetnek a "titkok" világába (fejlesztés alatt).

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 15 vendég és 0 tag böngészi