Általános

Életjáradék baleseti kártérítésnél

Egy baleset gyakran nem csupán néhány napos kellemetlenséget, például kórházi lábadozást és pár hét munkaképtelenséget okoz. Néha a vétlen áldozat hosszabb időre kiesik a munkából, sőt az is előfordulhat, hogy a baleset nyomán olyan egészségkárosodás lép föl, amely egy életen át elkíséri. Ilyen esetekben az egyösszegű baleseti kártérítés nem nyújt megfelelő kárpótlást, így lehetőség van életjáradék kérésére is. A baleseti kártérítések vagyoni és nem vagyoni formájában is előfordulhat életjáradék megállapítása, amely szólhat meghatározott időre, határozatlan időre vagy akár életünk végéig is.

Alapvetően nem vagyoni kártérítés jár annak a gyermeknek is, aki elveszti egyik vagy akár mindkettő szülőjét egy baleset következtében. Ilyenkor jellemzően határozott időre, tehát nagykorúságáig, illetve felsőoktatási tanulmányai végéig járhat a támogatás. Ez nem vagyoni jellegű életjáradék. Előfordulhat olyan eset is, mikor valaki elveszíti a munkahelyét, mert a sérülés miatt már nem tudja ellátni a munkáját a későbbiekben. Ilyen esetben is életjáradék megállapításáról lehet szó. Különösen akkor van nagy szükség a havonta esedékes járadékra, mikor a tartós vagy végleges munkaképtelenség miatt anyagi problémák merülhetnek föl. A járadék visszaállíthatja az egyén vagy a család anyagi biztonságát a baleset előtti időszaknak megfelelően.

Lehetőség van többféle baleseti kártalanítás követelésére is: előfordulhat, hogy egyösszegű vagyoni és nem vagyoni kártérítés (például az okozott járműkár megtérítése és a lelki trauma fájdalomdíja) mellett még életjáradékot állapítanak meg. Ha a sérülttel sikerül megállapodni, előfordulhat életjáradékot kiváltó egyösszegű kártérítés is. Ilyenkor a biztosító kockázati elemzést végez, ha pedig sikerül megállapodni az összegről, akkor akár sokéves életjáradék kérhető előre, ilyenkor azonban a havi folyósításról lemondunk.

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi