Általános

Nem csak a sztrapacska mesés

Szlovákiáról magyar honfitársaink többségének a Tátra, az Aranyfácán sör, és a Deli csoki jut eszébe, ínyenceknek és haspókoknak esetleg még a knédli és a sztrapacska. „Szomszédos ország, bármikor átugorhatunk.” – felkiáltással a nyaralását tervező magyar turista szeme tovasiklik a szlovák idegenforgalmi ajánlatokon, és inkább valami eget rengetően távolira és exkluzívra vágyik. Nem is gondolná, hogy mindez egy karnyújtásnyira van tőle. Vegyük példának az északi határtól néhány tíz kilométerre fekvő Kistapolcsányt, ahol -többek között- európai bölénycsapatot figyelhetünk meg természetes környezetében.

A kistapolcsányi bölényrezervátumot 1958-ban alapították 12 állattal, hogy megmentsék a fajt a teljes kipusztulástól. Abban az időben mindössze 150 európai bölény élt a világon, számuk azonban az elmúlt négy évtizedben több mint 2000-re szaporodott, amihez hozzájárult a Kistapolcsányban működő rezervátum is csaknem 150 ott született borjúval. Az európai bölény a legnagyobb emlős a kontinensen. Hossza megközelítőleg 2,7 méter, magassága majdnem 2 méter, súlya elérheti a másfél tonnát. Átlagéletkoruk 25 év.

A 27 hektáros területen élő kistapolcsányi állomány vezérbikája a Lengyelországból hozott Putifár volt, akinek hatalmas termetéről dicshimnuszokat zengtek. A szóbeszéd szerint a mostani spanyol király, Juan Carlos megkoronázása előtt járt egyszer Szlovákiában, és szenvedélyes vadászember lévén azt kérte vendéglátóitól, hogy kilőhesse a kapitális bikát. A nemzet azonban felzúdult a kérés hallatán, hiszen mérhetetlenül büszkék voltak Putifárra. Három hónapig folyt a vita a kilövés engedélyezéséről, ami végül eredménytelenül zárult, ugyanis a rezervátum bölénykirálya öreg kora miatt végelgyengülésben elpusztult.

A kistapolcsányi rezervátum állatait erős fémkerítés mögül leshetik meg a turisták. Nagy szerencse kell hozzá, hogy megpillanthassuk a bölényeket, mivel a reggeli etetés után általában behúzódnak a hűst adó fák közé. Érdemes körülsétálni az elkerített parkot, mert ha mégis feltűnik a csorda, az felejthetetlen élmény.

Kistapolcsány másik büszkesége a Szlovák Nemzeti Méntelep, ahol arab, lipicai, hucul és versenylovak tenyésztésével foglalkoznak. A tavaly csodásan felújított lovardában alkalom nyílik lovaglásra, lovas műsorok megtekintésére, továbbá lovaskocsis kirándulásokat szerveznek a környékre.

A méntelep központja a kistapolcsányi kastély mellett található. A reneszánsz és klasszicista stílusban épült kastély, ami jelenleg múzeumként és szálláshelyként üzemel, 1923 és 1951 között a csehszlovák állam elnökeinek nyári rezidenciája volt. A múzeumban gazdag gyűjteményt felvonultató bútorkiállítás tekinthető meg, melynek egyik ritka éke egy Lajos korabeli kerek asztalka a napkirály szeretőinek portréival. A kastély belső udvaráról nyíló jól felszerelt, fürdőszobás, kétágyas szobákon kívül mesés elnöki lakosztály is bérelhető. A kupolás nagyteremben rendszeresen szerveznek hangulatos esküvőket, hangversenyeket.

Aki kastélyszálló helyett inkább modern felszerelésű szállodára vágyik, az sem fog csalódni, mivel Kistapolcsányban várja a vendégeket a háromcsillagos Nemzeti Szálló. A konyhájuk kitűnő, a szobák esztétikusak, jól felszereltek, és mulatságos érdekesség, hogy a tévé távirányítójával a lámpa akaratlanul is működtethető. Csatornaváltásnál le- vagy felkapcsolódik, hangerő szabályozás esetén pedig a fényerősség változik.

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 6 vendég és 0 tag böngészi