Bulvár

Mindig a nő választ?

Milyen a vonzó férfi? Okos, udvarias, bátor, van stílusa. És ha emberünk ezeken felül még egy jobbfajta sportautóból mosolyog az ember lányára, valószínűleg kevesen tudnak ellenállni. Nemcsak az emberre jellemző, hogy a leghivalkodóbb hímek a legnépszerűbbek az ellenkező nem körében...

Az állatvilágban is gyakran azok a legsikeresebbek, akik nagyobb termetűek, színesebb a tollazatuk vagy élénkebben tudnak udvarolni. Sok madár- és emlősfajnál felmerülnek olyan szempontok is, amelyek direkt előnyökkel járnak a nőstény és az utód számára. Ilyen lehet a vadásztehetség, a biztonságos menedékhely (például barlang), sőt akár az is, hogy kevesebb az élősködő a hím bundájában. Ez utóbbit egy fecskefajnál figyelték meg, ahol a nőstények előnyben részesítették a hosszú faroktollakkal rendelkező hímeket, akiknek jóval kevesebb bolha van a tollaik közt, így kevésbé fertőzik meg a nőstényt és az utódokat.

A nőstények a legtöbb fajnál nagyon is válogatósak, hiszen potenciálisan jóval kevesebb utódot tudnak létrehozni, mint a hímek. Charles Darwin az 1871-ben megjelent, Az ember származása és a nemi kiválasztás  című művében feltette, hogy bármely, a párkeresésben előnyös tulajdonság idővel elterjed a populáción belül, hiszen az előnyös tulajdonsággal rendelkező hímek több utódot nemzenek, mint társaik. Bár sok állatfajnál megfigyelhető, hogy a hímek látványosan megküzdenek egymással, az elmúlt 25 évben folytatott megfigyelések bizonyítják, hogy a nőstények is aktívan befolyásolják a párválasztást. A nyírfajdok például kora tavasszal szervezett összejöveteleiken választanak párt, ami úgy zajlik, hogy a hímek kevélyen fel-alá járkálva, szárnyaikat kitárva tetszelegnek a nőstények gyűrűjében, akik választanak közülük, majd a párosodást követően elvonulnak fészket rakni. Megfigyelték, hogy egy-egy ilyen alkalommal a nőstények nagy része ugyanarra a néhány hímre "veti ki a hálót". Ez felveti azt a kérdést, ami valószínűleg a legtöbb férfinak eszébe jutott már, hogy ilyenkor tényleg van-e valami ellenállhatatlan az illető hímekben, vagy a nőket befolyásolja a nőtársak véleménye is?

Nos, több kísérletet is végeztek a témában, és azt találták, hogy az idősebb nőstényeket előszeretettel utánozzák a tapasztalatlanabbak. A párválasztást tehát már az állatvilágban sem csupán az ösztönök irányítják, hanem "társadalmi tényezők" is jelentősen befolyásolják. Képzeljük csak el, milyen bonyolult feladat egy fiatal hajadonnak megtalálni a tökéletes társat, ha már a fajdok is ilyen összetett szempontrendszer alapján döntenek!

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 15 vendég és 0 tag böngészi