ENC készülékkel Horvátországba

Tavaly nyáron a családdal ismét Horvátország felé vettük az irányt, mint a legközelebbi elérhető tengerpart. Már márciusban lefoglaltuk a szállásunkat Krk szigetén. Az utazás előtt pár héttel az internetet böngészve próbáltam a horvát autópálya díjaknak utána járni, amikor is figyelmes lettem egy fórumra, ahol ENC készülék használatát javasolták. De mi is az ENC készülék? Miért is jó nekem? - tettem fel a laikus kérdést...

ENC készülék

Automatikus, elektronikus útdíjfizetési készülék az ENC, amelyet kizárólag Horvátországban használhatnak a személy, tehergépjárművek és motorosok egyaránt. A horvát autópálya díjat jellemzően kapus rendszerben, az autópályáról lehajtáskor kell kifizetni, ezért a nyári csúcsszezonban nem ritkák a több kilométeres sorok, hosszabb várakozások. Az ENC készüléknél egy előre feltöltött egyenlegből a kapu áthaladásakor automatikusan vonja le a fizetendő útdíj összegét. Előnye, hogy sokkal gyorsabb áthaladást biztosít, mivel külön kapu van kialakítva az ezzel az eszközzel haladó gépjárművek számára. Hátránya, hogy a készüléket meg kell vásárolni, illetve aki évente csak egyszer - pl. nyaraláskor - megy Horvátországba, annak a készüléken lévő összeg "holt tőke", nem tud hozzá férni. Erre nyújtott nekünk megoldást az ingyenes ENC készülék bérlése, amire talán nem is jó szó a bérlés.

Bővebben: ENC készülékkel Horvátországba

Kártérítés és adózás

Jónéhány esetben adómentes a kártérítés, van amit csak szerepeltetni kell a bevallásban, de nem képez adóalapot. Nézzük át a legfontosabbakat!

Egy közlekedési baleset után, vagy lakást érintő károk esetében - attól függően, hogy milyen biztosításokkal rendelkezik az ügyfél - követelhető kártérítés az egészségi károsodásért, a kieső jövedelemért és a dologi kár miatt. 

Bővebben: Kártérítés és adózás

Konténeres szállítás külföldre

Napjainkban gyakorlatilag a legismertebb szállítóegység a konténer, mely alkalmas nagy értékű vagy komplex szállítások lebonyolítására is. A konténerek hatalmas előnye ugyanis, hogy teljes mértékben védelmet nyújtanak a benne elhelyezett áru számára, tökéletesen szél- és vízállóak, ráadásul az így szállított áru könnyedén mozgatható, áthelyezhető egyik szállítóeszközről a másikra, így biztonságosabbá teszi a multimodális, vagy komplex módon történő szállítást.

Bővebben: Konténeres szállítás külföldre

Új áruforgalom-ellenőrző rendszer lép életbe Magyarországon

2015. január 1-jén lép életbe az EKAER, melynek célja, hogy minimalizálja az áfacsalás lehetőségét a magyarországi közúti fuvarozásban.

EKAER szám és EKAER rendszer
Elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, azaz EKAER – ezen a néven válik kötelezővé Magyarországon az új szabályozás 2015. január 1-jével, melynek célja, hogy a lehető legteljesebb mértékben kiszűrje az áfacsalásokat és minimalizálja azok lehetőségét a közúti fuvarozás terén.

Bővebben: Új áruforgalom-ellenőrző rendszer lép életbe Magyarországon

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi