ENC készülékkel Horvátországba

Tavaly nyáron a családdal ismét Horvátország felé vettük az irányt, mint a legközelebbi elérhető tengerpart. Már márciusban lefoglaltuk a szállásunkat Krk szigetén. Az utazás előtt pár héttel az internetet böngészve próbáltam a horvát autópálya díjaknak utána járni, amikor is figyelmes lettem egy fórumra, ahol ENC készülék használatát javasolták. De mi is az ENC készülék? Miért is jó nekem? - tettem fel a laikus kérdést...

ENC készülék

Automatikus, elektronikus útdíjfizetési készülék az ENC, amelyet kizárólag Horvátországban használhatnak a személy, tehergépjárművek és motorosok egyaránt. A horvát autópálya díjat jellemzően kapus rendszerben, az autópályáról lehajtáskor kell kifizetni, ezért a nyári csúcsszezonban nem ritkák a több kilométeres sorok, hosszabb várakozások. Az ENC készüléknél egy előre feltöltött egyenlegből a kapu áthaladásakor automatikusan vonja le a fizetendő útdíj összegét. Előnye, hogy sokkal gyorsabb áthaladást biztosít, mivel külön kapu van kialakítva az ezzel az eszközzel haladó gépjárművek számára. Hátránya, hogy a készüléket meg kell vásárolni, illetve aki évente csak egyszer - pl. nyaraláskor - megy Horvátországba, annak a készüléken lévő összeg "holt tőke", nem tud hozzá férni. Erre nyújtott nekünk megoldást az ingyenes ENC készülék bérlése, amire talán nem is jó szó a bérlés.

 

A készülékért nem kellett fizetni semmilyen összeget - kauciót sem! - azonban a tervezett útdíj összegét előre fel kellett tölteni a készülékre. Majd miután megkaptuk a készüléket a kapuknál csak a szélvédőnél kellett tartani, amikor érzékelték a készüléket a sorompó automatikusan felnyílt és biztosította a gyors áthaladást számunkra. A nyaralás végével az ENC készüléket vissza kellett vinni, ahol egy pontos elszámolást kaptunk a használt utakról és az útdíj összegéről, amely alapján vagy visszakaptunk az előre befizetett összegből - mi így jártunk - vagy ha többet mentünk, akkor a különbözetet ki kellett fizetni.  

Az ENC készüléket akár meg is lehet vásárolni a horvát autópálya szolgáltató oldalán, de ki szeretne bajlódni vele, ha ingyen is megkaphatja azt.

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 16 vendég és 0 tag böngészi