Alfoldgis.hu blog

Konténeres szállítás külföldre

Napjainkban gyakorlatilag a legismertebb szállítóegység a konténer, mely alkalmas nagy értékű vagy komplex szállítások lebonyolítására is. A konténerek hatalmas előnye ugyanis, hogy teljes mértékben védelmet nyújtanak a benne elhelyezett áru számára, tökéletesen szél- és vízállóak, ráadásul az így szállított áru könnyedén mozgatható, áthelyezhető egyik szállítóeszközről a másikra, így biztonságosabbá teszi a multimodális, vagy komplex módon történő szállítást.

Ennek megfelelően a kombinált fuvarozás legfontosabb eleme a konténer, mely nem csak védi, tökéletesen egyben is tartja a szállítmányt, megkönnyítve ezzel akár a többszöri átrakodást is. A kombinált szállítás ezen módszere során a termékek fuvarozása egy szerződés keretében történik több különböző fuvarozási ágazat igénybevételével, miközben a termék a szállítás során végig ugyanazon fuvareszközben, azaz a konténerben marad.

A konténeres szállításnak alapvetően két típusát különböztetjük meg, a kísért és a nem kísért forgalmat. Előbbi esetében arról van szó, hogy nem csak a konténer, hanem a komplett közúti járműszerelvény, valamint a személyzet is utazik az áruval a célig a hajón és a vonaton is. Ezzel szemben a nem kísért szerelvény esetében kizárólag a lecsatolt pótkocsi, félpótkocsi vagy leemelt konténer utazik, egyik szállítási eszközről a másikra áthelyezve.

A konténeres szállítás tökéletes megoldás a kombinált fuvarozási technikák kihasználására, ami mindent összevetve a szállítmányozás és a logisztika jövője, hiszen egyrészt számos szempontból egyszerűsíti a logisztikai szervezést, ráadásul környezetbarát és energiatakarékos megoldásokat jelent a közúti szállítás kiváltása a vízi és vasúti szállítmányozással. A nemzetközi kereskedelemben, a határokon átívelő konténeres szállítmányozás esetében várhatóan a nem kísért konténeres szállításnak van jövője, hiszen a kísért szállítmányozás jelenleg is csak kényszermegoldásnak tekinthető. A konténeres szállítás egyébként nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően fontos szállítási technológia.

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi