Tudományos

Agy-mezők

A sakk nagymesterek és az amatőr sakkozók játék közben agyuk más-más területeit használják - állítják német kutatók a Nature folyóiratban. Thomas Elbert és Ognjen Amidzic, a Konstanz Egyetem munkatársai 10 amatőr és 10 nagymester agyműködését vizsgálta egy új mágneses képfeldolgozó technológia segítségével. Azt találták, hogy a tapasztalt játékosok sokkal nagyobb mértékben hagyatkoztak a memóriájukra, mint az amatőrök, akik -- ellentétben a nagymesterekkel -- főleg középső halántéklebenyüket használták az új helyzetek megértésére és elemzésére.

Bővebben: Agy-mezők

A fedélzeti egység, az OBU

Július elsejétől a 3,5 tonnánál nehezebb járművek számára kötelező lesz a megtett úttal arányos útdíjfizetési rendszert használni. Ez leginkább a fuvarozókat érinti majd, számukra két lehetőség lesz az útdíj kifizetésére: viszonylati jegyet válthatnak az utazás megkezdése előtt, vagy egy fedélzeti egység segítségével intézhetik a fizetést. Előbbi megoldás azok számára ajánlott, akik csak alkalmanként használják a díjköteles útvonalakat, utóbbi viszont jelentősen megkönnyítheti azok életét, akik sokat járnak az érintett útszakaszokon.

Bővebben: A fedélzeti egység, az OBU

Malária az ókori Rómában

Egy 1500 éve Rómában eltemetett kisgyermek csontvázából kivont DNS-ben malária fertőzésre utaló jeleket talált egy angol kutatócsoport. A kutatócsoport vezetője, Dr Robert Sallares a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy mind ezidáig ez a maláriával foglalkozó genetikai vizsgálat nyúlik vissza legrégebbi időkig, és bizonyítja, hogy a kór már az ősi görög és római civilizációt is sújtotta.

Bővebben: Malária az ókori Rómában

Ízlés dolga: az ízlés fogalma és története

Minek köszönhette az ízlés a XVIII. századi sikerét?

Az ízlés fogalmának fontos eleme az, ami a XVIII. század egyik központi gondolata volt: a szabadság. A szabadság, amelyet már nem határoznak meg a rendi kötelékek. Az ember többé nem feltétlenül volt születésének a foglya, mint ahogyan korábban évszázadokon keresztül gondolták. Például azáltal, hogy ízlésre, műveltségre tesz szert, az egyén kiszabadulhat születése determinációjából. Az ízlés korabeli "sikerének" másik magyarázata, hogy közösséget teremt.

Bővebben: Ízlés dolga: az ízlés fogalma és története

Influenza, a fertőző légúti betegség

A téli hónapok egyik nagy veszélyt hordozó általános megbetegedése az influenza. Ez a régóta ismert betegség még ma is veszélyes, bár több megelőzési és kezelési eljárást dolgoztak ki az elmúlt században ellene.

Bővebben: Influenza, a fertőző légúti betegség

További cikkeink...

  1. Mir űrállomás története

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi