Tudományos

A fedélzeti egység, az OBU

Július elsejétől a 3,5 tonnánál nehezebb járművek számára kötelező lesz a megtett úttal arányos útdíjfizetési rendszert használni. Ez leginkább a fuvarozókat érinti majd, számukra két lehetőség lesz az útdíj kifizetésére: viszonylati jegyet válthatnak az utazás megkezdése előtt, vagy egy fedélzeti egység segítségével intézhetik a fizetést. Előbbi megoldás azok számára ajánlott, akik csak alkalmanként használják a díjköteles útvonalakat, utóbbi viszont jelentősen megkönnyítheti azok életét, akik sokat járnak az érintett útszakaszokon.

A második lehetőséget választók a fedélzeti egységeknek több típusa közül is válogathatnak, melyek alkalmasak az e-útdíj rendszerhez való csatlakozásra. Ezek mindegyikére jellemző, hogy az úthasználati díj rendezése a viszonylati jegyhez hasonlóan előre történik, azonban lényegesen egyszerűbben. Ezt leszámítva a különböző GPS-es fedélzeti egységek korántsem egyformák, így mindenki kiválaszthatja azt, ami számára a leginkább kedvező lehetőségeket nyújtja. A gépjárművek üzemben tartói választhatnak úgynevezett OBU fedélzeti egységeket, valamint flottakövetéssel, vagy GPS nyomkövetéssel ellátott készülékeket.

Az OBU az on-board-unit elnevezés rövidítése. Ennek a fedélzeti egységnek alapvető jellemzője, egy diszpécserközpont, valamint egy informatikai rendszer áll mögötte, ezek működtetik. Magyarországon elsősorban a tömegközlekedésben használták eddig, a működési elve több különböző dologra épülhet: műholdas helymeghatározásra, urh-kommunikációra, valamint mobilkommunikációra, a gyártótól függ, hogy melyikre. A másik eszközcsoport, mellyel lehetőség lesz útdíjbevallásra, a flottakövetéssel és GPS-es nyomkövetéssel foglalkozó szolgáltatók készülékeit tartalmazza.

Alapvető cél, hogy ha egy jármű már rendelkezik flottakövető és/vagy GPS-nyomkövető rendszerrel, akkor az átállás ne jelentsen pluszköltségeket a tulajdonosnak, vagyis az ilyen fedélzeti egységekkel felszerelt járművek a már meglévő eszköz segítségével csatlakozhassanak a rendszerhez. Ezeket június 20-ig lehet majd regisztrálni a HU-GO rendszerében, az útdíjat ezeken az eszközökön keresztül is előre kell fizetni, fontos, hogy legyen elég fedezet az ezekhez kapcsolódó folyószámlán.

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi