Tudományos

Agy-mezők

A sakk nagymesterek és az amatőr sakkozók játék közben agyuk más-más területeit használják - állítják német kutatók a Nature folyóiratban. Thomas Elbert és Ognjen Amidzic, a Konstanz Egyetem munkatársai 10 amatőr és 10 nagymester agyműködését vizsgálta egy új mágneses képfeldolgozó technológia segítségével. Azt találták, hogy a tapasztalt játékosok sokkal nagyobb mértékben hagyatkoztak a memóriájukra, mint az amatőrök, akik -- ellentétben a nagymesterekkel -- főleg középső halántéklebenyüket használták az új helyzetek megértésére és elemzésére.

A játékosok olyan számítógépekkel mérték össze tudásukat, amelyekkel csak a profik tudták felvenni a versenyt -- megnyerni a játszmát, vagy legalább egy döntetlent kicsikarni. "A sakk nagymesterek legalább tíz évet gyakorolnak és tanulnak, ami alatt több mint 100 ezer mintát, 'memória töredéket' jegyeznek meg." -- írták a kutatók a folyóiratban. "Következésképp, a nagymesterek sokkal gyorsabban képesek egy szituáció kulcs-elemeit felismerni, mint az amatőrök." A profik ezeket a már jól ismert mintákat ismerték fel és idézték maguk elé, míg a kezdők főleg új problémákként kezelték az egyes lépéseket.

Ezt támasztja alá az a megfigyelés is, hogy a nagymesterek az egyes tábla-állásokat igen jól meg tudják jegyezni még akkor is, ha csak rövid ideig látják: a bábuk negyedét vissza tudják annak eredeti helyére tenni, míg az amatőrök csak kb. 5%-nak találják el az eredeti pozícióját. Ha azonban nem igazi játék-állást kell megfigyelni, hanem véletlenszerűen kirakott bábuk helyzetét, akkor a profik és a kezdők memória teljesítménye közel azonos.

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi