Tudományos

Influenza, a fertőző légúti betegség

A téli hónapok egyik nagy veszélyt hordozó általános megbetegedése az influenza. Ez a régóta ismert betegség még ma is veszélyes, bár több megelőzési és kezelési eljárást dolgoztak ki az elmúlt században ellene.

Az influenza, fertőző légúti betegség, amelyet az influenza vírus okoz. Talán ez az utolsó emberi fertőzések egyike, amely általánosan fertőző. Amikor új alfajai tűnnek fel, gyorsan elterjedek, milliókat megfertőzve és több halálesetet is okoznak. Gyors elterjedését az teszi lehetővé, hogy a vírus aeroszolizálódó, azaz ki- és belégzés útján jut el a hordozókból a fertőzöttekbe.

Az influenza fertőzések valószínűsége iskoláskorú gyermekeknél a legnagyobb, azonban a fertőzöttek jelentős hányada tünetmentes marad, viszont képes átadni azt másoknak

Maga a betegség általában 3-7 napig tart, jellemzően magas lázzal, köhögéssel és határozott izomfájdalmakkal jár. Kezelésére ágynyugalom és sok folyadék bevitele javasolt. Lefolyása után gyakori a fáradtság, gyengeség érzet. Azonban egyes esetekben előfordulhat másodlagosan tüdőgyulladás kialakulása is, amely leginkább az 50 éven felüliekre jelent nagyobb veszélyt. Ezért is erősen javasolt ilyen fertőzés esetén orvoshoz fordulni

Az influenza elnevezése
   
Az influenza elnevezés egy több mint négyszáz éves megfigyelésen alapszik, ami arról számol be, hogy köhögéssel és lázzal járó járványok gyakoribbak az év bizonyos időszakában. Akkoriban úgy gondolták, hogy ezek bizonyos bolygóegyüttállások hatására történnek. Még ma is kevéssé ismert az influenzajárványok időpontjának oka. Körülbelül minden tíz évben az influenza A vírus új családjai okoznak általános járványokat. Helyi járványok az A vírus miatt 2-3 évente, a B vírus miatt 4-5 évenként bukkannak fel. Egészen a huszadik század első feléig az influenzajárványok igen nagy veszélyt jelentettek a föld népességére, erre példaként hozhatjuk fel az 1918-19-es általános influenzajárványt, amely 21-22 millió embert ölt meg világszerte.
   
Jelenleg sincs kielégítő magyarázat a járványokat okozó víruscsaládok eredetére. Egy időben a H és N antigéneket gondolták az új mutációk sorozatának okozóinak. De erre még mindmáig nincs bizonyíték. Nemrég azonban bizonyítékot találtak arra, hogy új járványok jöhetnek létre egy olyan influenza vírusból, amelyik alapvetően állatokat fertőz meg, de számára különösen kedvező körülmények között emberre is veszélyt jelenthet.

Ezen kívül keletkezhetnek állati és emberi törzsek hibridizációja útján is újabb családok. Az influenza vírusok rengeteg típusa miatt még sokáig jelentenek folyamatos, és kiirthatatlan veszélyt jelentenek az emberiségre.

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 12 vendég és 0 tag böngészi