Tudományos

Malária az ókori Rómában

Egy 1500 éve Rómában eltemetett kisgyermek csontvázából kivont DNS-ben malária fertőzésre utaló jeleket talált egy angol kutatócsoport. A kutatócsoport vezetője, Dr Robert Sallares a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy mind ezidáig ez a maláriával foglalkozó genetikai vizsgálat nyúlik vissza legrégebbi időkig, és bizonyítja, hogy a kór már az ősi görög és római civilizációt is sújtotta.

Ez az eredmény erősíteni látszik azt a feltevést, miszerint az ötödik században kitört maláriajárvány valamiképpen közrejátszott a Római Birodalom bukásában. "Az ősi DNS-ek vizsgálata új utat nyit a kór történetének kutatásában" -- mondta Sallares, az angliai Umist (University of Manchester Institute of Science and Technology) munkatársa -- "Ha ugyanilyen vizsgálatokat el tudunk végezni régebbi anyagokon is, akkor meg tudjuk határozni, hogy mikor került a malária Európába."

A malária szó egyébként az olasz mal-aria (rossz levegő) kifejezésből származik, de "Római láz " néven is ismert volt ez az ősi betegség. Napjainkban évenként 300-500 millió ember betegszik tőle meg, és jó néhány millió bele is hal, főleg Afrikában, Indiában, Dél-kelet Ázsiában és Dél-Amerikában.

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi