Tudományos

Mir űrállomás története

A Mir űrállomás első elemét, a Központi modult 1986. február 19-én állították Föld körüli pályára. A programot eredetileg hat-nyolc évesre tervezték, és az űrállomást a hasonló Mir-2 váltotta volna fel. A Szovjetunió felbomlása és az orosz gazdasági válság miatt azonban a Mir-2 terve meghiúsult, az űrkutatásban máig csak az első Mirt használhatták.

Az évek során a Mirhez csatlakoztatták a Kvant-1, a Kvant-2, a Krisztall, a Szpektr és a Priroda modulokat, és ezek mindegyike különböző tudományos kísérletek elvégzésére szolgált. Az űrállomáson egyre több és több időt töltöttek az asztronauták. A világcsúcstartó az orosz Valerij Poljakov, aki 438 napon át volt a Mir lakója.

A Mir egyre régibb lett évek múltával egyre kitolódott az az idő, amelyet az asztronauták a Miren tölthettek. A világcsúcstartó az orosz Valerij Poljakov, aki 438 napon át volt az űrállomás lakója.

A kilencvenes évek közepe táján az amerikaiak mind nagyobb érdeklődést tanúsítottak a Mir iránt, hiszen ekkorra már ők is belefogtak nagyszabású űrállomás-programjukba.

1995-ben elkezdődik a közös amerikai-orosz munka, melyet 3 évre terveztek. Az első amerikai, Thagard 1995-ben négy hónapig dolgozott a Miren, a rekorder pedig, több mint fél éves, 188 napos űrrepülésével Shanon Lucid volt 1996-ban. Ő kezdte meg a folyamatos amerikai jelenlétet a Miren. (Egy-egy külföldi űrhajós, kb.: egy hetes vendégmunkája a Miren 12-15 millió dollárba került.) Amikor az Atlantis nevű amerikai űrrepülő csatlakozott a Mirhez, átmeneti időre a világ azóta is legnagyobb kísérleti űrállomása jött létre.

1997. június 23-án a Mir és a Progressz teherűrhajó ütközése miatt az 1995. május 20-án csatlakoztatott Szpektr-modul kutatásra alkalmatlanná vált. Már akkor bejelentik, hogy 1999 végén végleg bezárják az akkor 13 éves űrállomást.

1998 júniusában az űrállomáson befejeződik a közös nemzetközi munka. Ekkor távozik a Mir utolsó amerikai lakója, Andrew Thomas. Ebben az évben a Mir fedélzetén tartózkodott Jurij Baturin, Jelcin elnök titkára, aki kifejezetten az orosz államfő kérésére vett részt az utazásban.

1999. augusztus 28-án leszállt a Szojuz-TM29-es orosz űrhajó, amely a Mir orosz űrállomás utolsó állandó legénységét (a 27. expedíció tagjait: Viktor Afanaszjev parancsnokot, Szergej Avgyejev fedélzeti mérnököt, valamint a francia Jean-Pierre Haignerét) szállította vissza a Földre, s ezzel véget ért a MIR küldetése.

Keresés a blogban

Ki olvas minket?

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi